Merhaba
Kimyasal ürünler veya kimyasal ürün içeren malzemelerle yaşamaya o kadar çok alıştık ki potansiyel zararlarını düşünemeyecek kadar iç içeyiz. Kullandığımız kişisel bakım ürünleri, ev temizlik ürünleri, duvarlarımızdaki boyalar, arabadaki motor yağı, ofisteki kalem, okuldaki tebeşir, gazetedeki mürekkep o kadar fazla ki neredeyse elimizi attığımız her yerde bir şekilde hayatımıza girmiş durumda.
Kimyasal ürünlerin insan ve çevreye verdiği zararların kontrol altına alınması amacı ile Birleşmiş Milletler ile başlatılan çalışmalar dünya çapında küresel uyum sistemi haline getirilmeye başlandı. Global Uyum Sistemi yada Küresel uyum sistemi dediğimiz GHS (Global Harmonised System) ile son yıllara kadar yürütülen çalışmalar son şeklini almaya başladı. Burada amaç kimyasal ürünlerin insan ve çevreye verdiği zararı minimumda ve kontrol altında tutmak.
Kimyasal ürünleri sınıflandırarak, bu sınıflandırma kriterlerine göre etiketlendirmek, ambalajlamak ve küresel dolaşımını aynı şekilde sağlamak esas olarak alındı. Kimyasalların taşınması, depolanması, elleçlenmesi veya söz konusu kimyasal madde veya karışıma maruz kalınması durumunda, alınacak tedbirler ile ilgili tüm dünyanın aynı şekilde düşünmesi bir anlamda aynı tedbir dilini konuşması sağlandı.
Avrupa Birliği de Global Uyum Sisteminden yola çıkarak kendi kriterlerini oluşturdu ve daha önce REACH tüzüğü ile kayıt altına almaya başladığı kimyasal ürünlerin üretim ve dolaşımına CLP-Classification,Labelling,Packaging- Sınıflandırma, Etiketleme, Ambalajlama- tüzüğünü ekleyerek küresel sisteme geçişi sağlamış oldu. Daha önce de benzer bir sistem kullanılıyordu fakat CLP ile GHS aynı dili kullanmaya başladı diyebiliriz.
Güvenlik Bilgi Form'ları -GBF (MSDS-Material Safety Data Sheet) da bu sistem içerisinde bir anlamda kimyasal ürünlerin kimlik kartları olmaya başladı. Gerek son kullanıcının gerekse üreticiden son kullanıcıya kadar tüm ara kullanıcıların kimyasal ürünle ilgili bilmesi gereken her şey GBF'lerde toplanmıştır. Ürünün üreticisi, içeriği, tehlikeleri, depolanması, elleçlenmesi, yangına karşı önlemler, maruziyet durumunda alınacak tedbirler, kimyasal özellikleri, çevreye ve insana verdiği zararlar, nakliyesine ait bilgiler vs gibi toplam 16 maddeden oluşan GBF'ler kimyasal ürünle ilgili gereken her tür bilgiyi içerirler.
Ülkemizde de dahil olmak üzere birçok ülke, küresel uygulamaların dışında yerel anlamda da uygulamalar geliştirerek tehlikeli kimyasalların insan ve çevreye verebileceği zararlara karşı tedbirler almıştır. Dolayısı ile küresel anlamda aynı formatta olan GBF'ler ülkelere göre maruziyet sınırları, çevre ve atık prosedürleri, taşıma ve depolama durumları gibi konularda farklılıklar gösterebilmektedir. Dolayısı ile ürünün üretildiği ülkeden farklı bir yerel düzenlemeye sahip bir diğer ülkeye gitmesi durumunda GBF'lerin ilgili ülkenin diline ve uygulamalarına göre de düzenlenmesi gerekir.
Veya ithal edilen bir malın ülkemize girmesi ile Türkçe olarak tekrar hazırlanması ve "Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik" uyarınca akredite edilmiş bir uzman tarafından yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Ana Sayfaya Dön
MSDS Hazırlama Formuna Göz At
bizi takip edin
|