info@msds.com.tr +90.216.518.09.45 (pbx)
 
Bilim İçin
 

 

 

 

 Bilim Ağacı

1965 yılında ODTU yerleşkeye konulmak üzere açılan Atatürk Anıtı Yarışmasında ikinci gelen bilim ağacı eseri, 1966 yılında Tamer Başoğlu tarafından yapılmış ve yerleşkenin Eskişehir Yolu üzerindeki kapısının girişindeki yerini almıştır.

“Bilim Ağacını Atatürk Anıtı için açtığımız yarışmada ikinci gelmesine rağmen çok beğendiğimizden özel olarak yaptırmıştık. Adını da “Bilim Ağacı” olarak ben koymuştum. Üniversitenin giriş kapısına da hep “Buradan sadece hoşgörü ve bilim girer” diye bir yazı koydurmayı hayal ederdim". (Kemal Kurdaş – ODTÜ Yıllarım)
 

 

 “Bilim İçin” bir araya geliyor, konuşuyor, tartışıyor, çalıyor, söylüyoruz… "

İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, üyelerini ve toplumu belirli konularda bilgilendirmek ve tartıştırmak amacını taşıyan geleneksel FORUM etkinliğinde tartışma konusunu bu kez “BİLİM” olarak belirledi. Bu yılki Forum “BİLİM İÇİN” adını taşırken etkinliğin sloganı ise; “Bilim İçin bir araya geliyor, konuşuyor, tartışıyor, çalıyor, söylüyoruz”.

11 Aralık 2010 Cumartesi günü İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleşecek olan etkinlik, salt bir tartışma, bir fikir paylaşımından çok bir toplanma, buluşma ve şenlik olarak kurgulandı. Etkinlik, katılımcıları için ülkemizde bilimin önemine ve vazgeçilmezliğine ilişkin farkındalığın artırılması, bilimin toplumca anlaşılmaz ve soğuk olarak bilinen algısının irdelenmesi gibi hedefler taşıyor. Bir diğer hedef de bilimin gülümseyen yüzünü ortaya çıkarmaya katkıda bulunmak.

Cumartesi günü saat 13.30’da başlayacak olan etkinlik “Ülkemizde Bilim, Toplum İlişkisi” ve “Üniversitelerimiz ve Bilim Eğitimi” içerikli iki oturum barındırıyor. Bu oturumlarda genel olarak bilim, toplum ve demokrasi ilişkileri; Ülkemizin bilimsel çalışmalardaki konumu, bilimsel çalışmaların önündeki engeller, üniversitelerimizde araştırma ve sorgulama kültürü; toplumun bilimsel akıl yürütme alışkanlığı gibi konuların ele alınması planlandı. Geçen yıllarda kaybettiğimiz iki önemli Bilim İnsanımız Cahit Arf ve Erdal İnönü de oturumlarda anılacak.

Forumda Bilim Dünyamızın önemli isimlerini bir araya getirirken çeşitli müzik ve dans etkinlikleri ile şenlenecek. Porof Zihni Sinir’in (İrfan Sayar) sergisiyle yer alacağı etkinlik, katılımcı ve konukların tanışıp sohbet edebilecekleri bir kokteylle sürecek ve saat 19:00’da sevilen müzik gurubu Yeni Türkü’nün sahne alacağı kapanış konseriyle son bulacak.

“BİLİM İÇİN” düzenlenen bu etkinlik sadece dernek üyelerine değil, “BİLİM İÇİN” bir araya gelmek isteyen herkese açık…

 

 

 
 

 
 Konuşmacılar
 
 Prof. Dr. Ahmet Acar (ODTÜ İşletme’71) ODTÜ

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar 1971 yılında ODTU Mimarlik Fakultesi, Sehir ve Bölge planlama bölümünden lisans, 1974 ve 1976 yıllarında Pennsylvania Universitesinden Yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. 1976 – 80 yılları arasında Hacettepe Universitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Doktor asistan olarak, 1984 – 86 ‘da Ürdün Yarmuk Üniversitesinde ODTU’ den görevli öğretim üyesi olarak çalıştı. 1980-82 ve 1986-87 ‘de ODTU İşletme Fakültesinde İşletme Bölüm Başkan Yardımcısı, 1987- 94 yılları arasında Bölüm Başkanı olmuş, 1994 – 2000 ‘de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Dekan olarak görev yapmıstır. 2000 yılında Rektör Yardimcisi olan Prof. Dr. Acar, 2001- 2006 arasi Kuzey Kıbrıs Kampüsünün kuruluş aşamasında Kampus Rektörü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır. Prof. Dr. Ahmet Acar’ın ODTU disindaki görevleri arasında sırasıyla :

TR-Net, Yönetim Kurulu üyeliği (ODTÜ Geliştirme Vakfı’nı temsilen)
TTGV Yazılım Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu üyeliği (ODTÜ Geliştirme Vakfı’nı temsilen)
Üniversitelerarası Kurul, “Sosyal, İdari ve Beşeri Bilimler Temel Alanları Doçentlik Danışma Komisyonu” Başkanlığı
Üniversitelerarası Kurul, “Sosyal, İdari ve Beşeri Bilimler Temel Alanları Doçentlik Danışma Komisyonu” Başkanlğı
Üniversitelerarası Kurul, Doçentlik Sınav Komisyonu Üyeliği sayılabilir.
Türk-Amerikan (Fulbright) Kültürel Mübadele Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanlığı
Prof. Dr. Acar, stratejik yönetim, yenilik yönetimi, karar analizi, karar destek sistemleri konularında 14 adet yüksek lisans tez çalışması yönetmiştir. Prof. Dr. Acar, dekanlık görevine başladığı 1994 yılına kadar çok sayıda özel ve kamu sektörü kuruluşuna danışmanlık ve araştırma desteği vermiştir.

Prof. Dr. Acar’ın sayısal yöntemler alanında üçüncü baskısı yapılmış “Linear Programming for Managerial Decisions” (METU: Ankara) başlıklı bir kitabı vardır. Stratejik yönetim, küçük işletmeler ve girişimcilik konusunda yurtiçinde ve yurtdışında yayınlanmış makaleleri ve bilimsel toplantılarda sunduğu tebliğleri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Tosun Terzioğlu (New Castle Uni.’65) Sabancı Üniversitesi

1942 yılında İstanbul’da doğan Tosun Terzioğlu, 1961 yılında Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra, lisans derecesini 1965 yılında matematik dalında İngiltere – Newcastle upon Tyne Üniversitesi’nden; doktorasını 1968 yılında, aynı dalda, Frankfurt Üniversitesi’nden almıştır. Michigan, Wuppertal ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerinde ders veren Terzioğlu,1974-1975 ve 1989-1991 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanlığı; 1977-1982 yıllarında ise aynı üniversitede Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yapmıştır.

Tosun Terzioğlu 1977-1981 yılları arasında TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Grubu üyesi, 1979-1981 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul Üyesi, 1990-1991 arasında ODTÜ Senato Üyesi ve 1992-1997 yılları arasında da TÜBİTAK Başkanı olarak hizmet vermiştir. Aynı dönemde Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu, KOSGEB İcra Kurulu üyeliği ve 1993-1997 döneminde de NATO Bilim Komitesi Türkiye Temsilciliği yapan Tosun Terzioğlu, 1996-1997 yıllarında Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı-BİTAV Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiş,1997-2000 döneminde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmüştür.1997-2001 yılları arasında TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği yapan Tosun Terzioğlu,1990 yılından bu yana Türk Matematik Derneği Başkanlığı görevini; 1997’den 2009’a kadar Sabancı Üniversitesi Rektörlüğünü yapmış olup, 2002’den bu yana da Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı – TÜSEV Yönetim Kurulu üyeliğini sürdürmektedir.

Editörlük ve Yazı Kurulu üyelikleri de bulunan, Matematik alanında 50’nin üzerine bilimsel makalenin ve iki kitabın yazarı olan Prof. Dr.Tosun Terzioğlu, 1974 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 1986 yılı TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibidir.

Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ Kimya’69) ODTÜ

1945 yılında Erzincan’da doğan Ural Akbulut lisans derecesini 1969 Y. Lisans derecesini 1970 yılında ODTÜ Kimya Bölümünde tamamladıktan sonra 1973 yılında South Florida Üniversitesinde Doktora derecesini almıştır. Prof. Dr. Akbulut ODTÜ’ de sırasıyla :

1982 – 85 yılları arası Kimya Bölüm Başkan Yardımcılığı
1990 – 92 yılları arası ODTÜ Genel Sekreterliği
1992 – 2000 yılları arası Rektör Yardımcılığı
2000 – 2008 yılları arası ODTU rektörlüğü görevlerinde bulunmuştur.
ODTÜ dışında Ankara Üniversitesinde ise;

1985 – 86 yılları arası Fen Fakültesi Dekan Yardımcılığı
1986 yılında Eczacılık Fakültesi Dekanlığı
1986 – 87 yılları arası Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak görev yapmıştır.
1985 yılında TÜBİTAK teşvik ödülü alan Prof. Dr. Akbulut’un yayınlanmış Yurt Dışı Hakemli 91 dergi makalesi bulunmaktadır. Ural Akbulut Royal Photographic Society üyesi ve International Tenis Federation Turkiye temsilcisidir.

Prof. Dr. Ümran İnan (ODTÜ Elektrik Elektronik Müh.’72) Koç Üniversitesi

2009-2010 akademik yılından itibaren Koç Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. İnan,1972 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve bir sonraki yıl yine aynı üniversitede yüksek lisans yapmıştır. 1977 yılında Stanford Üniversitesi’nde uzay teknolojileri alanında doktora alan İnan, daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeliğinde bulundu. 1980 yılında Stanford Üniversitesi’ne Yardımcı Doçent olarak atanan Prof. İnan, bu dönemden itibaren ağırlıklı olarak çalışmalarını uzay teknolojileri ve uzayda iletişimde kullanılan düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar konusu üzerine yoğunlaştırdı. Prof. Ümran İnan 1992 yılında Stanford Üniversitesi’nde profesör olmuş ve 1997 yılından beri de Uzay, Telekomünikasyon ve Radyo Bilimi Laboratuarları’nın (Space, Telecommunications and Radio Science (STAR) Laboratory) direktörü olarak görev yapmaktadır.

Profesör İnan, Uluslararası Radyo Bilimi Birliği’nin (URSI) Başkan Yardımcısı (Vice President) ve Amerikan GeoFizik Topluluğu’nun (AGU) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE) “Fellow” rütbeli üyesidir. Antartika ve Güney Kutbunda da uzun suredir geniş çapta araştırrmalar ve gözlemler yürüten Profesör İnan ABD Ulusal Bilim Kurul’u (NSF) tarafından verilen “Antartika Hizmet Madalyası” sahibidir. Profesör İnan’ın hizmetlerine atfen Antartika’daki 2400 metre yüksekliğindeki bir dağ “İnan Tepesi” (Inan Peak) olarak isimlendirilmiştir.

Uzun yıllar Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Ümran İnan’ın layık görüldüğü ödüller arasında, bu yıl aldığı Uzay İletişim Bilimi’nin Oscar’ı olarak kabul edilen “Appleton Ödülü” de bulunuyor.

Prof. Dr. Murat Belge (İstanbul Üni. Ed. Fak.’66) Bilgi Üniversitesi

Murat Belge 1966’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Akademik eğitime yöneldi. Aynı fakülteye asistan olarak girdi. İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde bir yıl çalıştı. 1966’da doktorasını verdi. Halkın Dostları (1970) ve Birikim dergisinin (1975) kurucuları arasında yer aldı. 1972’de siyasi eylemleri gerekçe gösterilerek tutuklandı. 1974’te af yasasıyla özgürlüğüne kavuştu. Üniversitedeki görevine döndü ve 1980’de doçent oldu. 1982’de YÖK’ün oluşturulmasından sonra üniversiteden istifa etti. Yeni Gündem dergisinin ve İletişim Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlendi. Helsinki Yurttaşlar Derneği´nin uluslararası başkanlığını yaptı. Bilgi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğretim üyesi. Yazılarına 1964’te Yeni Dergi’de çeviriler ve eleştiri yazılarıyla başladı. Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde yazdı. Faulkner Joyce gibi yazarlardan yaptığı çevirilerle tanındı. Prof. Dr. Murat Belge 1980 sonrasında politika dışındaki çeşitli konularda da denemeler yazmıştır.

Prof Dr. Nesim Erkip ( ODTÜ Endüstri Müh.’79) Bilkent Üniversitesi

Nesim K. Erkip 1979 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden lisans, 1981 ve 1984 yıllarında Stanford Üniversitesi’nden M.Sc. ve Ph.D. derecelerini aldı. Çalışma hayatına 1979 yılında ODTÜ’de başlayan Dr. Erkip, Cornell Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, University of California, Berkeley ve Eindhoven Teknik Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak çalıştı. 2005 yılında ODTÜ’den emekli oldu ve halen Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde çalışmalarını sürdürmektedir.
Dr. Erkip akademik araştırmalarını çok seviyeli envanter kuramı, tedarik zincirleri yönetimi ile üretim sistemleri planlaması konularında yoğunlaştırmıştır. Araştırmaları birçok akademik dergide yayınlanmıştır. Dr. Erkip 1993 yılında Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Teşvik Ödülü almış, 1995 yılında da “Fulbright Scholar” olarak araştırma desteği ödülü kazanmıştır. 1989-1995 yılları arasında Endüstri Mühendisliği Dergisi Yayın Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı’nı, 1993-2002 Yöneylem Araştırma Dergisi Yayın Kurulu Üyeliği, 2000-2002, 2007-2009 IIE Transactions Dergisi Yayın Kurulu Üyeliği yapmıştır. Halen Flexible Services and Manufacturing Dergisi Yayın Kurulu Üyesidir.

Akademik çalışmalarının yanısıra 1982’den beri uygulamalı araştırma (danışmanlık, araştırma-geliştirme, mühendislik) projelerinde yönetici, araştırıcı ve danışman olarak yer almıştır. 1990’larda Ankara’da faaliyet gösteren Bilim/Teknoloji/Endüstri Platformu çalışmalarında yer almış ve 1997 yılında ODTÜ’de kurulan Bilim ve Teknoloji Politika Çalışmaları yüksel lisans programında öğretim üyesi olarak çalışmalarını 2005 yılına kadar sürdürmüştür. 1990-2000 tarihleri arasında TMMOB MMO, TÜBİTAK, Yöneylem Araştırması Derneği gibi kuruluşlarda yöneticilik dahil birçok pozisyonda görev yapmıştır. 2005 yılında Yöneylem Araştırması Derneği’nin 30. yılında Hizmet Ödülü kazanmıştır. Halen TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

Dr. Güldal Büyükdamgacı (ODTÜ Endüstri Müh.-76) Boğaziçi Üniversitesi

Güldal Büyükdamgacı ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 1976’da mezun olmuş, M.S. ve doktorasını NATO TÜBİTAK bursiyeri olarak gittiği ABD’de University of Wisconsin – Madison’dan yine Endüstri Mühendisliği alanında almıştır. 3 yıl University of Wisconsin’de, 3 yıl New York Polytechnic Institute’da öğretim görevlisi olarak çalışmış, 1996’dan itibaren Türkiye’de bazı eğitim kuruluşlarında yöneticilik yapmıştır. 2001-2004 yıllarında Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev almış, aynı yıllarda TÜBİTAK-TÜSSİDE’de Baş Uzman Araştırmacı olarak çalışmıştır. 2004-2008 yıllarında TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı yaparken, aynı zamanda ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olmuştur.

Güldal Büyükdamgacı halen Boğaziçi Üniversitesi’nde Araştırma Projeleri Koordinasyon Ofisi Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Özlem Gürses (ODTÜ Mimarlık – ’90)

TV Habercisi Özlem Gürses Ankara doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde, üniversite lisansını ODTÜ Mimarlık Bölümünde tamamladı. Aynı üniversitede Mimarlık Tarihi üzerine yüksek lisansa devam etti. 1994 yılında medyaya giren Gürses, Ali Kırca yönetimindeki ATV Haber Merkezinde muhabir olarak başladığı kariyerini Star TV, Haberturk TV, Kanal 1, NTV gibi kurumlarda sürdürdü. Bu süre içinde haber editörlüğü, tv yapımcılığı, haber müdürlüğü, haber anchorluğu gibi görevlerde bulundu. Gece Hattı, Kırmızı Koltuk, 20. Saat, 13 Ajansı, Burası Haftasonu, Bildiğin Gibi Değil, Bakış, Mimarlık ve Yaşam hazırlayıp sunduğu programlardan bazıları. Gürses bir yıla yakın bir süre de Kanal 1 Ana Haber’i haber müdür yardımcısı göreviyle hazırlayıp sunmuştur. 2009 yılı sonunda “dönemin ruhu” gerekçesiyle medya kariyerine ara veren Özlem Gürses halen üniversitelerde “Röportaj Teknikleri”, “Haber Yazımı”, “TV Yapımcılığı” dersleri vermekte, ayrıca iş dünyasına ve kurumlara medya ilişkileri konusunda koçluk yapmaktadır. Uluslararası konferans ve panellerde moderatör, özel gecelerde Master of Ceremony olarak yer almaktadır. Özlem Gürses evlidir ve Uzay isimli bir erkek çocuk annesidir.